lördag 15 maj 2010

Amatörarkeologi del I

Spenderade några dagar hos mor i Hälsingland under kristihimmelsfärd. Nedanför mammas och Kents gård har det under många år stått en halvt ihoprasad lada. Denna tillhör ett större hus som en gång var till för arbetarna på björkträfabriken ett stenkast bort. Fastigheten med den fallfärdiga ladan har nu en privat ägare som en tid efter köpet nu tänker sälja för ett pris som nog är mer önsketänkande än en realistisk uträkning. Mamma ångrar sig nästan att hon och Kent inte köpte stället när det var till salu senast, plockade ur alla kakelugnar, järnspisar mm och gjorde om det till vandrarhem, något det finns brist på i området.

Hur som helst så revs den gamla ladan i vad jag tror ett försök att göra tomten mer attraktiv. Byggnaden gick inte att rädda, inget snack om saken. Vad som gör mig arg är att ägarna river stället utan att själva, eller låta andra, ta reda på vad som fanns i och omkring byggnaden. Där fanns gamla lamparmaturer i järn och porslin med glaskupor, mängder med isolatorer i porslin för eldragningen, massor med smidda gångjärnsbeslag och upphängningar i järn, dörrhakar, verktyg, smidda järnspikar i drivor. Allt slogs ner med grävmaskin och är nu bara en hög med bråte, krossat glas och förvriden metall.

Allt var dock inte bara mörker. Kent kontaktade ägarna och frågade om han kunde få ta reda på virket för ved och elda upp det som inte dög till ved. Det gick ägaren med på så då passade mamma på att försöka rädda lite andra saker och nu i helgen åkte jag och Jessica upp för att hjälpa till. Nedan kommer lite bilder på det vi lyckades rädda.









En bråkdel av alla "fynd"



Upphängning för gångjärn



Ett av alla smidda gångjärn



Två av alla porslinsisolatorer som all elkabel var fäst vid

Det mesta av allt detta kommer bli liggande ett tag tills jag eller mamma får någon användning för det. Det kommer ta plats och säkert vara i vägen men hellre det än att det hamnar på tippen. Det tråkiga är att det finns mycket mer att ta reda på under högen och mycket har redan forslats bort. En stor del byggnads och kulturhistoria som har förstörts av okunnighet.

Nåja. Blev en liten tur till Erikshjälpen igen. Blev inga superfynd men 6 st linneservetter för en tia styck samt en avhandling om arkeologiska utgrävningar efter Sirkas, ett "samiskt fångstsamhälle".



The Hollies - Long Cool Woman In A Black Dress

Inga kommentarer: